Ingrediënten
4 dunne plakken Parmaham
500 g rijpe trostomaten
zout en peper
1 tl gedroogde oregano
2 el olijfolie
2 el honing
1/2 komkommer, geschild
2 el balsamicoazijn
1/2 l afgekoelde groentebouillon van tablet of poeder
Bereidingswijze
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd de tomaten een keer door en leg ze met het snijvlak naar boven in een braadslee. Bestrooi ze met zout en peper, oregano en giet de olijfolie en honing erover. Laat circa 30 minuten in de oven garen. Leg de ham op een stuk bakpapier en bak de laatste 5 minuten mee in de oven. Haal de tomaten en ham uit de oven en laat alles afkoelen.
Stap 2
Snijd de komkommer in de lengte doormidden en haal met een lepel de zaadjes eruit, snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Haal de vellen van de tomaten en maal ze samen met de komkommerblokjes in de blender of keukenmachine fijn. Giet er geleidelijk de balsamicoazijn en bouillon bij. Breng verder op smaak met zout en peper en een beetje extra vergine olijfolie. Laat in de koelkast minimaal een half uur verder afkoelen.
Stap 3
Serveer de soep ijskoud (eventueel met ijsblokjes) en brokkel er wat knapperige Parmaham over.