Lamsbout met gekonfijte asperges uit de oven
20-40 minuten
Oven
4 personen
Hoofdgerecht
Lam
Overig
Lente
Ingrediënten
- 1 kg lamsbout (vraag de Keurslager om het been los te snijden en terug te plaatsen)
- 50 g ansjovisfilet in olie (blikje)
- 10 teentjes knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
- 5 bosuitjes, in stukjes van 2 cm gesneden
- 3 takjes platte peterselie, fijngehakt
- 3 muntblaadjes, fijngehakt
- 6 el olijfolie
- 4 el rodewijnazijn
- 100 g gezouten boter
- 20 geschilde asperges
- 4 dl olijfolie
- 1 tl suiker
- rasp van 1 citroen
- peper en zout
Bereidingswijze
Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 1 uur
- Verwarm de oven op 150 ºC. Bestrooi de binnenkant van de lamsbout met peper en zout. Bind de lamsbout bij elkaar met keukentouw en maak inkepingen tussen de touwtjes van 2 centimeter.
- Duw de knoflook, bosuitjes en ansjovisfilets in de openingen. Bestrijk het geheel met de olie van de ansjovis en voeg peper naar smaak toe.
- Leg de lamsbout in een ingevette braadslede met schijfjes gezouten boter erop. Zet de lamsbout ongeveer 1 uur in de oven tot een kerntemperatuur van 52 ºC (af en toe bedruipen met braad – vocht).
- Verwarm de olijfolie tot 90 ºC in een platte pan en voeg citroenrasp, suiker en een snufje zout toe. Zet het vuur uit. Leg de asperges in de pan en laat ze 30 minuten in de olie garen.
- Maak een sausje van de platte peterselie, munt, rodewijnazijn, olie, peper en zout. Laat het vlees 15 minuten rusten en verwijder het keukentouw en bot, alvorens het vlees te snijden. Serveer de lamsbout op een plank om te delen, samen met brood, de gekonfijte asperges (uit laten lekken op keukenpapier) en de saus.
VOEDINGSWAARDE PER PERSOON (BEREKEND MET 10% VAN 4 DL OLIJFOLIE OM DE ASPERGES TE KONFIJTEN): 1040 KCAL (4370 KJ). EIWIT: 51 G. VET: 89 G (WAARVAN 56 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 8 G.
Lekkere recepten
Keurslagers bij jou in de buurt
In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!