Lamsfantasie met gegrilde asperges en rozemarijnjus
langer dan 60 minuten
Bakken
4 personen
Hoofdgerecht
Lam
Nederlands

Ingrediënten

  • 600 g lamsschouder, in blokjes
  • 4 lamskoteletten
  • 500 g groene asperges
  • 1 eetlepel kokosvet
  • 1 teentje knoflook, gepeld en geperst
  • 2 takjes rozemarijn, de naaldjes gehakt
  • 50 ml balsamicoazijn
  • 1 kleine ui, in halve ringen
  • 1 winterpeen, geschrapt en in blokjes
  • 1 stengel bleekselderij, in plakjes
  • 300 ml witte wijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • Halve eetlepel suiker
  • 15 muntblaadjes, in reepjes
  • Rasp van een halve citroen
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Bestrooi de lamsschouderblokjes royaal met peper en zout. Verhit twee eetlepels olijfolie in een pan en bak het vlees rondom goudbruin. Zet het daarna apart.
  2. Verhit in een braadpan twee eetlepels olijfolie en bak hierin de peen met de bleekselderij en de ui op middelhoog vuur totdat de groenten glazig zien.
  3. Schenk er 200 ml witte wijn bij en laat dit tot de helft inkoken. Voeg vervolgens de blokjes lamsschouder toe met het braadvocht, de tomatenblokjes en de suiker en laat het vlees 1,5 uur stoven op laag vuur of in een oven op 110 graden. Doe het laatste half uur de munt en de citroenrasp erbij.
  4. Bereid op het einde van de braadtijd van de lamsschouder de koteletjes. Verhit het kokosvet in een koekenpan en bak hierin de koteletjes ongeveer 3 minuten per kant mooi bruin van buiten en rose van binnen. Voeg op het laatst de rozemarijn en knoflook toe. Houd de koteletjes eventueel warm in een oven van 50 graden.
  5. Schenk de balsamicoazijn en de resterende witte wijn in de pan en roer de aanbaksels los. Laat deze jus op laag vuur iets inkoken en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  6. Besmeer de groene asperges met olijfolie en gril ze in een grillpan.
  7. Leg de lamsstoof op een bord met behulp van een garneerring. Leg er de groene asperges naast en daartegenaan een lamskoteletje. Schep er wat van de rozemarijnjus overheen en garneer het geheel eventueel met wat extra munt.

Voedingswaarde per persoon
716 kcal (3.005 kj). eiwit: 60 g. vet: 43 g (waarvan 17 g onverzadigd). koolhydraten: 8 g.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!