Langzaam gegaard buikspek
20-40 minuten
Grill/Barbecue
4 personen
Hoofdgerecht
Varken
Overig
Zomer

Ingrediënten

  • 1 kg buikspek (zonder zwoerd)
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 el Maldon gerookte zeezoutvlokken
  • 4 el bruine suiker
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 25 g roomboter
  • 5 el honing
  • 8 el tomatenketchup
  • 3 el ketjap

Salade van groene courgette

  • 2 groene courgettes
  • 4 el olijfolie met citroenaroma
  • peper en zout
  • 4 el pijnboompitten, geroosterd
  • 4 rösti-rondjes (diepvries)

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 30 minuten
Gaartijd: 3,5 uur

  1. Verwarm de oven of barbecue voor op 120 graden voor indirecte garing. Meng paprikapoeder, een halve eetlepel gerookte zeezoutvlokken, bruine suiker, zwarte peper, chilipoeder, knoflookpoeder, uienpoeder en gemberpoeder. Snijd het buikspek in vierkanten van 6 x 6 centimeter en haal ze door het kruidenmengsel. Leg de stukken buikspek op een rooster in de oven met daaronder een met bakpapier beklede bakplaat. Gaar het spek 2 uur in de oven of op de barbecue.
  2. Haal het buikspek uit de oven of van de barbecue en verdeel het over een ovenschaal. Leg de roomboter er willekeurig op en besprenkel het met 3 eetlepels honing. Strooi er verder nog een halve eetlepel gerookte zeezoutvlokken op en zet de schaal nog 1 uur op 130 graden in de oven.
  3. Meng de tomatenketchup met de ketjap en 2 eetlepels honing. Leg de buikspek eventueel in een schone ovenschaal en meng het met de saus. Zet de schaal nog een half uur in de oven op 150 graden.

VOEDINGSWAARDEN PER PERSOON: 1304 KCAL (5421 KJ). VET: 94 G (WAARVAN 62 G ONVERZADIGD). EIWIT: 65 G. KOOLHYDRATEN: 48 G.

Salade van groene courgette

  1. Schaaf linten van de courgettes, meng ze met de olijfolie met citroenaroma en strooi er een beetje peper en zout overheen.
  2. Bereid de rösti-rondjes volgens de bereiding op de verpakking.
  3. Verdeel het buikspek over de borden, leg er een krokant rösti-rondje bij, maak mooie ‘krullen’ van de courgettes en bestrooi ze met de pijnboompitten.
  4. Schep een beetje saus over en naast het buikspek.

VOEDINGSWAARDEN PER PERSOON: 327 KCAL (1359 KJ). VET: 24 G (WAARVAN 21 G ONVERZADIGD). EIWIT: 8 G. KOOLHYDRATEN: 20 G.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!