Ingrediënten
150 g blokjes mager rookspek
150 g rundertong in niet te dunne plakjes
1 ui
1 teentje knoflook
1/2 winterwortel
2 theel. verse of 1 theel. gedroogde tijm
2 eetl. olijfolie
1 blikje tomatenpuree
1/4 l rode wijn
3/4 l kippenbouillon (van 2 tabletten)
2 blikjes linzen (circa 400 g per stuk)
zout en versgemalen peper
in ringetjes geknipte bieslook
Bereidingswijze
Stap 1
Snipper de ui en de knoflook. Snijd de wortel in blokjes. Smoor de ui, knoflook, wortel, spek en tijm met het deksel schuin op de pan af en toe omscheppend circa 10 minuten in de hete olie. Laat de tomatenpuree kort meebakken. Blus af met de wijn en laat zonder deksel circa 5 minuten inkoken.
Stap 2
Voeg de bouillon en de uitgelekte linzen toe. Breng de soep aan de kook en laat een paar minuten koken. Pureer de helft van de soep met de staafmixer of in de foodprocessor. Roer de gepureerde en de niet gepureerde soep door elkaar. Breng de soep zonodig verder op smaak met wat zout en peper.
Stap 3
Snijd de rundertong in reepjes en verdeel ze over de soepborden of soepkoppen. Schep de hete soep erover en bestrooi met bieslook.