Met eiken en appelhout gerookt buikspek
langer dan 60 minuten
Grill/Barbecue
4 personen
Voorgerecht
Varken
Overig
Onbekend

Ingrediënten

1 kilo buikspek, zonder zwoerd
150 ml maple syrup

VOOR HET PEKELEN
2 teentjes knoflook
4 jeneverbessen
100 g zeezout
50 g witte basterdsuiker
1 laurierblad
500 ml heet water – 700 ml koud water

VOOR HET BEREIDEN
BBQ met deksel
houtskool
2 flinke stukken eikenhout
2 flinke stukken appelhout
Hitteschild
Lekbak
Standaardrooster
Siliconenkwast

Bereidingswijze

Verwarm de barbecue tot een tempe­ratuur van 120 graden met een enkele hotspot. Leg de stukken hout zo op de houtskool dat het eikenhout als eerste begint te roken. Plaats vervolgens het hitteschild. Vul de lekbak met een laagje water, plaats deze op het hitteschild en leg het rooster in de BBQ. Sluit de deksel en regel met de schijf totdat de barbecue weer op de juiste temperatuur is.

Leg het buikspek op het rooster, sluit de deksel en laat in totaal ongeveer 5 uur roken. Het water zal na ongeveer 2 uur verdampt zijn, het is niet nodig om extra water toe te voegen. Strijk het spek de laatste 45 minuten in met maple syrup. De kerntemperatuur moet uitkomen op ongeveer 70 graden.

HET PEKELEN
Pekel het buikspek drie dagen van tevo­ren. Pel en halveer de knoflook. Kneus
de jeneverbessen. Meng met de overige ingredienten en 500 ml heet water, zodat de suiker en het zout oplossen. Leng aan met 700 ml koud water en laat helemaal afkoelen. Leg het buikspek in de pekel, sluit af met een deksel en zet het 72 uur in de koelkast.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!