Oma’s gehaktbal met lentesalade en gebakken aardappeltjes
40-60 minuten
Braden
4 personen
Hoofdgerecht
Rund
Nederlands
Zomer

Ingrediënten

  • 400 g rundergehakt
  • 200 g half-om-halfgehakt
  • 2 el ketchup
  • 1,5 el mosterd
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 ui, fijngesneden
  • 10 g peterselie, fijngesneden
  • Peper en zout
  • 70 g paneermeel
  • 300 ml runderbouillon
  • 80 g roomboter
  • 30 ml rode wijn
  • 1 tl mosterd

Benodigdheden lentesalade met dressing:

  • 2 tl mosterd
  • ½ citroen, uitgeperst
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 4 groene asperges, gekookt en in schuine stukjes gesneden
  • 4 witte asperges, gekookt en in schuine stukjes gesneden
  • 12 radijsjes, in vieren gesneden
  • 50 g sugarsnaps, gekookt
  • 100 g tuinbonen, gedopt en gekookt
  • 1 kleine courgette, in lange linten geschaafd
  • 1 lente-ui, in ringetjes gesneden
  • 1 of 2 kleine kropjes mini romaine sla, blaadjes losgehaald en gewassen
  • Peper en zout
  • 3 takjes dille, fijngehakt
  • 2 el zonnebloempitten, geroosterd in een droge koekenpan

Benodigdheden aardappelpartjes:

  • 800 g aardappelpartjes met schil, voorgekookt
  • 60 g roomboter

Bereidingswijze

  1. Doe beide soorten gehakt in een grote mengkom en kneed het samen met de ketchup, mosterd, ei, knoflook, ui, peterselie, 50 g paneermeel, peper en zout tot een geheel. Als het nog te vochtig blijft, kun je extra paneermeel toevoegen. Draai van het gehaktmengsel vier mooie, ronde ballen.
  2. Smelt de roomboter in een braadpan en bak de ballen in ongeveer 5 minuten op hoog vuur rondom bruin aan. Giet de runderbouillon erbij, zet het vuur laag en laat de ballen in 15 tot 20 minuten gaar sudderen met de deksel op de pan.
  3. Haal de gehaktballen uit de pan, zet het vuur wat hoger, voeg een flinke scheut wijn en 1 theelepel mosterd toe en laat het lichtjes inkoken voor een mooie jus.

VOEDINGSWAARDEN PER PERSOON: 1432 KCAL (5967 KJ). VET: 84,6 G (WAARVAN 41,7 G ONVERZADIGD). EIWIT: 47,7 G. KOOLHYDRATEN: 111,5 G.

Bereiding lentesalade met dressing:

  1. Roer de mosterd los met het citroensap en klop er dan langzaam de olijfolie doorheen zodat je een gladde dressing krijgt.
  2. Meng de groene en witte asperges, radijsjes, sugarsnaps, tuinbonen, courgette en lente-ui. Maal er wat peper en zout overheen en schep om.
  3. Leg blaadjes romaine sla onderin de schaal en verdeel de rest van de groenten eroverheen. Besprenkel het met de dressing en garneer het tot slot met dille en zonnebloempitten.

Bereiding gebakken aardappelpartjes:

  1. Verhit de roomboter in een grote koekenpan en bak de aardappelpartjes 5 minuten op hoog vuur. Schep de partjes regelmatig om en laat ze daarna 10 minuten op middelmatig vuur gaar en bruin worden.
  2. Je kunt ook voor de airfryer kiezen. Verwarm de heteluchtfriteuse op 180 graden. Besprenkel de aardappelpartjes met olijfolie en meng ze goed. Doe de partjes in het mandje van de airfryer en bak ze 7 minuten. Schud ze om en bak de partjes nogmaals 7 minuten.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!