Ingrediënten
500 gram varkensgehakt, ongekruid
2 sneetjes (oudbakken) witbrood
3-4 eetl. melk
1 ei
mespunt (versgeraspte) nootmuskaat
versgemalen peper
1 theel. zout
4 eetl. vloeibaar bak- en braadproduct of
40 gram boter of margarine
Bereidingswijze
Stap 1
Snijd de korstjes van het brood en week de sneetjes in de melk. Maak het brood fijn met een vork. Meng of kneed het gehakt goed met het geweekte brood, ei, nootmuskaat, peper en zout. Vorm met vochtig gemaakte handen 4 ronde ballen. Leg ze tot gebruik eventueel een half uur of langer in de koelkast zodat ze steviger worden en daardoor tijdens het bakken beter hun vorm behouden en minder aan de bodem van de pan zullen vastplakken. Een ander voordeel is dat de smaken goed intrekken.
Stap 2
Verhit de boter in een braadpan. Leg de gehaktballen erin als het schuim begint weg te trekken. Braad de ballen met behulp van 2 eetlepels rondom bruin. Zet daarna de warmtebron lager en laat het vlees met het deksel op de pan in ca. 25 minuten gaar worden. Keer ze af en toe. Neem de gehaktballen uit de pan. Roer een scheutje water of bouillon door het bakvet zodat de aanbaksels los komen en laat de jus even koken.