Ossenhaas met hollandaisesaus en vanille-witlof
40-60 minuten
Bakken
4 personen
Hoofdgerecht
Varken
Nederlands
Kerst

Ingrediënten

  • 600 g ossenhaas, 4 stukjes à 150 g (op kamertemperatuur)
  • 4 el zonnebloemolie
  • 1 el olijfolie
  • 40 g roomboter
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje tijm
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 50 ml water
  • 100 ml wittewijnazijn
  • 3 eidooiers (op kamertemperatuur)
  • 150 g roomboter (voor de saus)
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een steelpan en fruit het sjalotje met het takje tijm, het laurierblaadje en de knoflook. Voeg water en wittewijnazijn toe en laat het geheel tot twee derde inkoken. Zeef het geheel en laat het afkoelen tot de castric (basis voor de saus) ontstaat.
  2. Smelt 150 roomboter in een steelpan, maar laat het niet kleuren.
  3. Neem een hoge staafmixerbeker waar de staafmixer precies in past. Doe de eidooiers erin met de helft van de castric. De andere helft kun je eventueel bewaren. Voeg peper en zout toe.
  4. Mix de eidooiers met de castric en giet er beetje voor beetje de warme boter bij en gebruik de staafmixer totdat een mooie homogene saus ontstaat.
  5. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin de ossenhaas snel rondom bruin. Voeg 40 gram roomboter in stukjes toe, laat de boter bruisen en bruin worden en bak de ossenhaas hierin op middelhoog vuur) nog 2 tot 3 minuten per kant tussen rare en rosé, of tot een kerntemperatuur van 50 graden.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 754 KCAL (3129 KJ). VET: 62 G (WAARVAN 32 G ONVERZADIGD). EIWIT: 47 G. KOOLHYDRATEN: 2 G.

=====

Gekaramelliseerde vanille-witlof met een bloem van Oost-Indische kers

Benodigdheden:

  • 4 stronkjes witlof
  • 2 el water
  • 20 g roomboter
  • 2 el rietsuiker
  • 1 tl vanille-essence
  • 4 bloemen van de Oost-Indische kers (verkrijgbaar bij het tuincentrum)

Bereiding:

  1. Snijd de stronkjes witlof in de lengte in vieren en haal er de harde kern uit.
  2. Smelt de roomboter in een koekenpan en leg er de partjes witlof in. Voeg de rietsuiker en vanille-essence toe en haal hier de witlof doorheen.
  3. Voeg 2 eetlepels water toe en laat de witlof 5 minuten zachtjes stoven.
  4. Maak een mooie waaier van de witlof op een bord, leg daar de ossenhaas tegenaan, schep er wat hollandaisesaus bij en garneer het met een bloem van Oost-Indische kers.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 83 KCAL (344 KJ). VET: 4 G (WAARVAN 2 G ONVERZADIGD). EIWIT: 1 G. KOOLHYDRATEN: 9 G.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!