Ossenhaas met Pedro Ximénez-saus en tarte tatin van rode biet
20-40 minuten
Bakken
4 personen
Hoofdgerecht
Rund
Overig
Kerst

Ingrediënten

Ossenhaas

  • 600 g ossenhaas
  • 2 el roomboter
  • Peper en zout

Pedro Ximénez-saus

  • 100 g gedroogde cranberries
  • 250 ml Pedro Ximénez sherry
  • 1 el olijfolie
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 150 g shiitake
  • 2 el roomboter
  • peper en zout

Bereidingswijze

Bereiding ossenhaas

  1. Laat de ossenhaas een half uur voor het bereiden buiten de koelkast op kamertemperatuur komen. Verhit een koekenpan op hoog vuur, voeg de roomboter toe en wacht tot deze bruin kleurt.
  2. Dep de ossenhaas vlak voor het bakken droog met keukenpapier. Bak de ossenhaas op hoog vuur in de boter gedurende 1 minuut rondom bruin. Zet het vuur lager en laat de ossenhaas nog verder garen tot een kerntemperatuur van 54 graden.
  3. Haal de ossenhaas uit de pan en dek het vlees af met aluminiumfolie. Laat het vlees 1 tot 2 minuten rusten. Breng het op smaak met peper en zout.

Pedro Ximénez-saus

  1. Doe de gedroogde cranberries en Pedro Ximénez sherry bij elkaar en laat het een avond lang weken.
  2. Verhit olijfolie in een pan en fruit de sjalot kort aan. Voeg vervolgens de knoflook en shiitake toe en bak ze ongeveer een minuut op middelhoog vuur.
  3. Schenk de sherry met de geweekte cranberries in de pan en laat het geheel een beetje inkoken. Voeg op het laatste moment nog twee eetlepels roomboter toe en meng dit goed door. Breng het op smaak met peper en zout.

VOEDINGSWAARDEN PER PERSOON: 484 KCAL (2020 KJ). VET 19,9 G (WAARVAN 10,0 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN 23,1 G. EIWIT 37,0 G. VEZELS 1,7 G.

Tip: lekker met een tarte tatin van rode biet.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!