Ossenstaartbouillon
langer dan 60 minuten
Oven
4 personen
Tussengerecht
Rund
Overig
Kerst

Ingrediënten

  • 1 kg ossenstaart
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 ui, gehalveerd
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes platte peterselie
  • 250 ml madeira
  • peper en zout
  • 200 ml slagroom (zonder suiker), lobbig geklopt
  • 1 tl kerriepoeder (afgestreken)
  • 1 el mini zilveruitjes (gehalveerd)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 200 graden. Kruid de ossenstaart met peper en zout en leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet het in de oven en laat de ossenstaart in 1 uur bruin worden.
  2. Haal de ossenstaart uit de oven en leg hem in een soeppan. Voeg zoveel water toe totdat hij onder staat. Snijd de winterpeen, de prei en de bleeksel – derij in grove plakjes en voeg dit toe.
  3. Doe er de ui, knoflook, kruidnagels, laurier en peterselie bij en laat het geheel 4 uur op zeer laag vuur trekken. Schuim de bouillon tussentijds regel – matig af.
  4. Haal de ossenstaart uit de bouillon, pluk het vlees in kleine stukjes, breng het op smaak met peper en zout en meng de zilveruitjes erdoorheen. Maak met behulp van plastic folie rolletjes met een diameter van 4 cm en laat dit afkoelen in de koelkast. Zeef de bouillon en breng deze verder op smaak met peper, zout en de madeira.
  5. Zorg dat de bouillon goed heet is en schenk deze in mooie cocktailglazen. Schep de lobbige room erop en strooi er een beetje kerriepoeder op.
  6. Snijd plakjes van de rolletjes ossen – staart en serveer het met de bouillon.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON (BEREKEND MET 600 G VLEES EN 400 G BOT): 800 KCAL (3360 KJ). EIWIT: 28 G. VET: 69 G (WAARVAN 30 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 8 G.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!