Ingrediënten
500 g kastanjechampignons
150 g shiitake
150 g oesterzwammen
1 ui
1 teentje knoflook
2 el olijfolie
2 tl verse of 1 tl gedroogde tijm
1 l kippenbouillon, uit een pot of van tabletten
2 dl kookroom
zout en versgemalen peper
Voor de gehaktballetjes:
400 g gekruid gehakt
100 g gekookte ham
1 ei
versgeraspte nootmuskaat
4 el fijngehakte peterselie
Bereidingswijze
Maak eerst de gehaktballetjes. Doe het gehakt in een kom. Hak de ham fijn met een mes of in de foodprocessor en doe bij het gehakt. Voeg het ei, wat nootmuskaat, zout en peper en de helft van de peterselie toe en meng goed. Rol er met vochtig gemaakte handen soepballetjes van, leg ze op een bord en zet ze tot gebruik in de koelkast.
Maak de paddenstoelen schoon. Snijd de champignons in plakjes. Verwijder de harde stelen van de shiitake en de oesterzwammen en snijd de hoeden in plakjes. Snipper de ui en knoflook.
Verhit de olijfolie in de soeppan en laat de ui met de tijm fruiten tot de ui glazig is. Laat de knoflook kort mee fruiten. Voeg de paddenstoelen toe en laat omscheppend bakken tot ze beginnen te kleuren. Voeg de bouillon en de room toe, breng aan de kook, voeg de gehaktballetjes toe en breng opnieuw aan de kook en laat de gehaktballetjes in ca. 5 minuten gaar worden. Breng de soep zo nodig verder op smaak met wat zout en peper en strooi er kort voor het serveren de resterende peterselie over.