Ingrediënten
4 portobellos
300 g rundergehakt
4 teentjes knoflook, fijngesneden
5 eetlepels olijfolie
1 kilo tomaten, in stukjes
3 potten geroosterde paprika's (370ml) ,in stukjes
1 aubergine, in stukjes
500 g rode uien, gesnipperd
60 g suiker
500 ml balsamicoazijn
1theelepel sambal
2 eetlepels peterselie, fijngesneden
1 kropje little gem (kleine Romeinse sla), gesneden
4 eetlepels zure room
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden. Maak de portobellos schoon en verwijder de stelen. Bestrijk de portobellos met 1 eetlepel olie en leg ze op aluminium folie op de bakplaat met de bolle kant naar beneden. Bak 12-15 minuten in de oven.
Maak nu de ajvar: fruit de uien met drie teentjes knoflook in twee eetlepels olijfolie. Voeg stukjes tomaat, paprika en aubergine toe en bak even mee. Voeg de suiker, balsamicoazijn en sambal toe en laat het geheel een uur op laag vuur pruttelen met de deksel op de pan totdat het de gewenste dikte heeft bereikt. Laat eventueel de laatste 20 minuten inkoken zonder deksel op de pan. Laat iets afkoelen en zeef het geheel.
Bak het gehakt met een teentje knoflook rul in twee eetlepels olijfolie. Voeg de helft van de ajvar toe (bewaar de rest in een potje in de koelkast of vries in) en breng op smaak met zout.
Vul de portobellos met het gehaktmengsel, garneer met de gesneden sla en peterselie en
schep er wat zure room op.