Rollade van porchetta met appelstroop
langer dan 60 minuten
Oven
4 personen
Hoofdgerecht
Varken
Nederlands
Kerst

Ingrediënten

  • 2 kg buikspek met zwoerd
  • 4 el baking soda
  • 4 el appelstroop
  • 4 el venkelzaad
  • 2 el rozemarijnnaaldjes, fijngehakt
  • 2 el olijfolie
  • versgemalen peper en zeezout

Bereidingswijze

  1. Een dag voor gebruik: rol het buikspek op en kijk hoever zwoerd alleen aan de buitenkant zit. Snijd de rest met een scherp mes weg. Zwoerd dat in de rollade zit, wordt taai en niet knapperig. Prik met een scherp mes veel gaatjes in het zwoerd en wrijf dit in met baking soda en zout. Pak het vlees in plastic folie in en leg het in de koeling.
  2. Spoel de volgende dag het zout en de baking soda van het vlees en dep het goed droog.
  3. Snijd de vleeskant van het buikspek kruiselings in met een scherp mes.
  4. Maak een mengsel van appelstroop, venkelzaad, fijngehakte rozemarijnnaaldjes en zout, en smeer dit op de vleeskant (ook tussen de inkepingen).
  5. Bind de rollade stevig met een keukentouw.
  6. Smeer het zwoerd in met olijfolie en bestrooi het met zeezout.
  7. Verwarm de oven op 140 graden.
  8. Leg de rollade op een rooster (met een lekbak eronder) en zet het vlees 3 uur in de oven. De kerntemperatuur is dan ongeveer 65 graden.
  9. Verwarm de oven tot 240 graden voor een knapperige korst. Dit duurt ongeveer 25 minuten. Haal het vlees uit de oven en laat het (niet afgedekt) 15 minuten rusten. Snijd de rollade in mooie plakken.
  10. Serveren met grove hete bliksem en knoflookolie.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 750 KCAL (3150 KJ). EIWIT: 45 G. VET: 60 G (WAARVAN 37 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 7 G.

Lekker met grove hete bliksem met knoflookolie

Wijntip? Serveer een heerlijke wijn van www.wijnbeurs.nl Il Poggio Taburno Falanghina del Sannio DOP Bianco

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!