Ingrediënten
1 stuk rosbief van circa 1 kg
olie om te bestrijken
2 eetl. abrikozenjam of honing
1 eetl. citroensap zout en versgemalen peper 2 eetl. plantaardige olie
1 eetl. verse of 2 theel. gedroogde tijm
1 eetl. verse of 2 theel. gedroogde rozemarijn
Bereidingswijze
Stap 1
Laat het vlees op kamertemperatuur komen en bestrijk het rondom dun met olie. Verwarm de oven voor op 150°C. Leg het vlees op het ovenrooster en schuif de met folie beklede braadslee eronder. Steek een oventhermometer in het midden van het vlees. Na 30-40 minuten zal de thermometer een themperatuur van 50°C aangeven en is het vlees rosé. (Houd voor rood vlees een kerntemperatuur van 48°C aan en voor bijna gaar 55°C). De juiste oventijd is afhankelijk van de dikte van het vlees. Houd het vlees afgedekt met folie warm tot het op de barbecue van een korstje wordt voorzien. Roer de jam of de honing, het citroensap, wat zout en peper, de olie, de tijm en de rozemarijn door elkaar.
Stap 2
Bestrijk het vlees met het jammengsel en leg het op het barbecuerooster (de afstand tot het vuur dat is bedekt met grijze as moet minstens 15 cm zijn). Laat het vlees in circa 10 minuten een mooi korstje krijgen, keer het daarvoor regelmatig om en bestrijk het vlees in die tijd steeds met het jammengsel. Laat het vlees van de barbecue losjes afgedekt met aluminiumfolie minstens 10 minuten rusten voor het aan te snijden, zodat de vleessappen zich weer over het vlees kunnen verdelen. Bestrooi het aangesneden vlees met wat grof zout.