Scandinavisch stamppotje met casselerrib
40-60 minuten
Oven
4 personen
Hoofdgerecht
Varken
Internationaal
Winter

Ingrediënten

  • 4 plakken casselerrib, gerookt en gezouten (samen 450 g), op kamertemperatuur
  • 1 el mosterd
  • 2 el appelstroop
  • 3 koolrapen, geschild en in stukken
  • 450 g pastinaken, geschilden in stukjes
  • 1 goudreinet, geschild en in kleine blokjes
  • 1 dikke prei, in ringen (200 g)
  • 1 grote ui, in ringen
  • 4 tenen knoflook, in plakjes
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 150 ml slagroom
  • 10 blaadjes salie
  • 50 g boter, in blokjes
  • 5 el paneermeel
  • ½ tl nootmuskaat
  • Peper en zout
  • Aluminiumfolie

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Breng de slagroom met 6 blaadjes salie in een pannetje aan de kook en haal het vervolgens van het vuur af om het een half uurtje te laten trekken. Verwijder daarna de salieblaadjes. Smoor in een andere koekenpan de ui, knoflook en prei lichtbruin en zet het apart.
  3. Kook de pastinaak en koolraap in circa 20 minuten gaar in water met de blokjes groentebouillon. Voeg in de laatste paar minuten de appelblokjes toe.
  4. Giet af en stamp de koolraap, pastinaak en appel met de salie-slagroom en nootmuskaat.
  5. Voeg het ui-prei-knoflook mengsel toe, schep dit goed om en breng het op smaak met peper en zout.
  6. Doe de stamppot in een ovenschaal en bestrooi deze met de 4 overgebleven en in reepjes gesneden blaadjes salie en het paneermeel.
  7. Verdeel de blokjes boter erover en zet het circa 20 minuten in de oven op 180 graden, totdat het korstje goudbruin is.

BEREIDING CASSELERRIB EN SAUS

  1. Wrijf het vlees in met paprikapoeder.
  2. Verwarm de roomboter in een grote koekenpan en bak de plakken casselerrib om en om gaar in circa 5 minuten. Haal de plakken uit de pan, wikkel ze in aluminiumfolie en houd ze warm in de oven op een temperatuur van 160 graden.
  3. Blus het braadvocht af met het bietensap en breng het al roerend aan de kook. Voeg de mosterd en appelstroop toe en laat het op halfhoog vuur inkoken tot een mooie saus ontstaat.
  4. Serveer de stamppot met de casselerrib en de saus.

VOEDINGSWAARDEN PER PERSOON: 831 KCAL (3482 KJ). VET: 48,8 G (WAARVAN 19,9 G ONVERZADIGD). EIWIT: 34,1 G. KOOLHYDRATEN: 58,0 G.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!