Ingrediënten
4 speklapjes
2 middelgrote uien
4 eetl. plantaardige olie
3 eetl. zoetzure Thaise chilisaus
Sap van 1 flinke sinaasappel
Zout
Desgewenst een schepje suiker
Bereidingswijze
Stap 1.
Laat de speklapjes op kamertemperatuur komen. Snipper de uien grof. Zet een koekenpan en een steelpan op het vuur. Verhit in elk van de pannen de helft van de olie. Bak de speklapjes in de koekenpan in circa 20 minuten bruin en gaar en keer ze op de helft van de tijd een keer om.
Stap 2.
Laat intussen de uien in de steelpan regelmatig omscheppend glazig fruiten. Voeg de chilisaus en het sinaasappelsap toe en laat de saus een paar minuten zachtjes koken. Breng de saus op smaak met wat zout en desgewenst een schepje suiker (afhankelijk van hoe zuur het sinaasappelsap is). Serveer de saus over de speklapjes. Lekker met gekookte aardappelen of aardappelpuree en winterse groenten, bijvoorbeeld andijvie (of met stamppot van rauwe andijvie).