Ingrediënten
4 hamlapjes (van ongeveer 180 g elk)
50 g bakboter
2 eetlepels ketjap
1 theelepel vijfkruidenpoeder
1 kg kruimige aardappels, geschild en gehalveerd
125 ml melk, verwarmd
400 g rode kool, heel fijngesneden
2 sinaasappels, de rasp en het vruchtvlees in stukjes
2 eetlepels witte wijnazijn
Bereidingswijze
Kook de aardappelen met de rasp van de sinaasappels in ongeveer 20 minuten gaar. Kook de rode kool apart in 4 minuten beetgaar. Giet de aardappelen af en voeg zoveel warme melk toe totdat een mooie puree ontstaat. Meng de rode kool met de puree en witte wijnazijn, breng dit op smaak met zout en peper en warm goed door.
Bestrooi de hamlapjes met zout, peper en vijfkruidenpoeder en bak ze in 10 minuten in de boter rondom bruin en gaar. Haal ze uit de pan, voeg aan het braadvocht de ketjap en een deciliter water toe en roer de aanbaksels los. Voeg als laatste de stukjes sinaasappel toe.
Serveer de rodekoolstamp op vier borden met de hamlapjes en schep er de sinaasappeljus bij.