Ingrediënten
800 g sukade in blokjes
4 dl rode wijn
4 dl kalfsfond
4 wortels geschild en in grove stukken
1 grote ui gesnipperd
1 bol knoflook horizontaal doorgesneden
4 takjes tijm
halve prei gewassen en in ringen
50 gram boter
2 eieren
500 gram aardappel in plakjes
3 dl room
100 gram geraspte kaas
6 stronkjes witlof voorgekookt
100 gram gorgonzola
1 potje Amsterdamse uitjes
Bereidingswijze
Bestrooi het vlees met peper en zout en bak het goudbruin aan. Zet het onder met de wijn en fond. Voeg de tijm, knoflook, ui, prei, één van de worteltjes, flink wat zwarte peper en wat zout toe. Stoof de sukade in 2,5 tot drie uur gaar. Houd warm.
Verwarm de oven voor op 175°C. Meng de aardappel, eieren en 2 dl room in een ovenschaal. Breng dit op smaak met peper en zout. Bestrooi met kaas en zet 35 à 40 minuten in de oven. Snijd de witlof door en leg deze in een ovenschaal. Overgiet deze met de rest van de room en brokkel de gorgonzola erover.
Bak de witlof 10 à 15 minuten in de oven, snijd ondertussen mooie vormpjes van de gratin. Serveer alles samen op tafel op warme borden.