Sunday Roast
langer dan 60 minuten
Oven
4 personen
Hoofdgerecht
Rund
Overig
Herfst

Ingrediënten

Vlees

  • 700 g rosbief, aan een stuk
  • 12 takjes verse rozemarijn, grof gesneden
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 250 g champignons, in plakjes gesneden
  • 300 ml kippenbouillon
  • peper en zout

Aardappelgratin

  • 50 g boter, gesmolten
  • 1,5 kg kleine Roseval aardappels, met schil
  • 4 laurierblaadjes, in tweeën
  • 300 ml room
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 250 g Gruyère kaas, geraspt
  • 3 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • peper en zout

Geroosterde groenten

  • 400 g spruitjes
  • 400 g wortelen, gehalveerd
  • 200 g kleine paarse aardappels, gehalveerd
  • 200 g gele bieten, gehalveerd
  • 2 grote sjalotten (in vieren)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicosiroop
  • 1 eetlepel honing
  • peper en zout

Bereidingswijze

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Breng de rosbief op smaak met peper en zout. Verwarm een gietijzeren pan op middelhoog vuur met 2 eetlepels olijfolie en bak alle kanten van het vlees mooi bruin. Meng de rozemarijn, knoflook en 2 eetlepels olijfolie. Haal de koekenpan van het vuur. Wrijf de rozemarijn-knoflookolie over het vlees. Zet het vlees, in de gietijzeren pan, in de voorverwarmde oven en bak het ongeveer 30 minuten tot een kerntemperatuur van 48 graden (medium-rare). Haal het vlees uit de pan en laat het ten minste 10 minuten rusten, verpakt in aluminiumfolie.
  3. Bak de champignons, terwijl het braadstuk rust, op matig vuur met 2 eetlepels boter tot ze gaar zijn. Zet de vleespan weer op de kookplaat. Voeg bouillon toe aan de pan. Schraap alle stukjes vanaf de onderkant. Laat het sudderen tot de saus dik is. Voeg dan de champignons toe aan de saus en roer de resterende 2 eetlepels boter erdoor tot de saus zijdezacht is. Leg de rosbief vervolgens terug in de pan met de saus. Schep wat saus over het vlees en voeg wat verse rozemarijn toe. Serveer het vervolgens met de aardappelgratin en geroosterde groenten.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 485 KCAL (2035 KJ). EIWIT: 42 G. VET: 34 G (WAARVAN 21 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 3 G.

Aardappelgratin

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter een ronde schaal (met een doorsnede van ongeveer 22 cm). Snijd de aardappels in zeer dunne rondjes met een mandoline. Leg deze in stapeltjes vanaf de buitenkant rondom in een cirkel tot aan het midden, zodat alle aardappels op hun kant staan als dominostenen. Schuif de 8 halve laurierblaadjes tussen enkele rondjes.
  2. Schenk de room, knoflook, kaas en de rest van de boter over de aardappels en strooi de tijmblaadjes erover. Breng het goed op smaak met peper en zout en bak het gedurende 1 uur tot de aardappelen gaar zijn. Zet de oven vervolgens gedurende 10 tot 15 minuten op 200 graden om de aardappels knapperig te maken.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 865 KCAL (3635 KJ). EIWIT: 28 G. VET: 47 G (WAARVAN 16 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 77 G.

Geroosterde groenten

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie.
  3. Meng de spruitjes, wortelen, bietjes, aardappels en sjalotjes in een grote kom met 2 eetlepels olijfolie, zout en versgemalen, zwarte peper. Leg de groenten op de bakplaat en rooster ze in circa 45 minuten tot ze zacht en gekarameliseerd zijn. Voeg de resterende eetlepel olijfolie, de balsamicosiroop en de honing toe en meng dit goed door de groenten.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 325 KCAL (1365 KJ). EIWIT: 6 G. VET: 12 G (WAARVAN 10 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 42 G.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!