Tarte tatin van witlof en kersensaus
20-40 minuten
Stoven
4 personen
Bijgerecht
Varken
Nederlands
Kerst

Ingrediënten

Kersensaus

  • 200 g kersen (op sap)
  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 1 el maizena
  • 1 el roomboter
  • 150 ml rode port
  • 400 ml kippenfond
  • 3 takjes tijm
  • peper en zout

Tarte tatin

  • 140 g verse bladerdeeg (halve rol)
  • 4 stronkjes witlof
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 1 el koffiebonen, gemalen
  • 2 el rietsuiker
  • 1 el roomboter

Bereidingswijze

Heerlijk als bijgerecht bij kalfsrollade!

Kersensaus

Stoof de sjalotjes glazig in de pan met roomboter. Blus de sjalotjes af met de port en laat ze 3 minuten inkoken. Doe de takjes tijm erbij, overgiet het met kippenfond en laat het 5 minuten pruttelen. Voeg de kersen toe en laat ze 3 minuten warm worden in de saus. Bind de kersensaus met maizena, haal de takjes tijm eruit en voeg peper en zout naar smaak toe.

Tarte tatin

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de stronkjes witlof in de lengte doormidden. Smelt de boter in een pan en leg de stronkjes witlof met de vlakke kant op de bodem en laat ze goudbruin kleuren. Draai het witlof om, doe de rietsuiker en de koffiepoeder erbij en laat het 2 minuten stoven.
  2. Draai het witlof nog een keer om en overgiet het witlof met sinaasappelsap. Laat het sap zachtjes inkoken tot een siroop. Haal het witlof uit de pan en laat de siroop in de pan afkoelen.
  3. Rol het deeg open, snijd er een rechthoek uit en prik die in met een vork. Verdeel het witlof erover. Bak de tarte tatin in 20 minuten goudbruin in de oven en laat het afkoelen. Schenk vervolgens de afgekoelde siroop eroverheen.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!