Ingrediënten
4 rundertournedos (van ieder ongeveer 150 g)
100 g roomboter
4 rode uien (in ringen)
200 g bruine basterdsuiker
1 dl eenvoudige rode wijn
1 dl balsamicoazijn
½ l port
½ l runderfond
3 sjalotjes (u001f fijngesneden),
3 witlofstronkjes (losse blaadjes)
Bereidingswijze
Stap 1.
Smoor de rode ui glazig in roomboter en strooi de suiker erover. Laat dit karamelliseren en blus de uien af met de balsamicoazijn en de wijn. Laat het mengsel lang zachtjes pruttelen en blijf regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen. Voeg wat water toe als het te droog wordt. Maal, als het geheel zacht is, de uienmarmelade fijn met een staafmixer.
Stap 2.
Smoor de sjalotjes glazig. Blus ze af met de port en laat deze inkoken tot u001d/u001c. Voeg dan de fond toe en laat de saus verder inkoken tot ¼. Zet de pan naast het vuur.
Verwarm de oven voor op 180C.
Stap 3.
Smelt de boter en laat deze goudbruin kleuren. Bestrooi de tournedos met peper en zout en bak ze aan beide zijden mooi goudbruin aan. Leg het vlees in een ovenschaaltje en gaar het vlees in 8 tot 10 minuutjes mooi rosé in de oven.
Stap 4.
Verwarm de uienmarmelade en de saus. Bak de witlofblaadjes in een beetje olie en blus ze af met wat balsamico. Serveer als op de foto.