Ingrediënten
- 1.250 g tri-tip (met laagje vet)
- 3 el grof zeezout
- 3 el zwarte peper, versgemalen
- 2 el extra vergine olijfolie
Cranberry glazuur
- 150 ml sinaasappelsap
- 300 g suiker
- 100 g verse cranberries
- rasp van een sinaasappel
- 1 tl zwarte peper, versgemalen
- 1 tl nootmuskaat
- 150 ml cranberrysap
Gestoofde prei
- 4 stronkjes prei
- 200 ml groentebouillon
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 4 el ongezouten boter
- 1 tl suiker
- 2 tl verse tijm
- 1 laurierblaadje
- 20 g platte peterselie, fijngesneden
- peper en zout
Bereidingswijze
Op de barbecue
- Wrijf de tri-trip in met olijfolie, masseer het met peper en zout en laat het 1 uur marineren.
- Snijd ondertussen, voor de gestoofde prei, de steel van de prei in de lengte door en maak de prei schoon onder koud stromend water. Gebruik alleen het wit.
- Smelt de boter in een grote pan, voeg de gehakte knoflook en de prei toe, met de snijkant naar beneden. Bak de prei 1 tot 2 minuten aan beide zijden.
- Draai de prei terug zodat de gesneden kant naar beneden ligt. Besprenkel de prei met 1 tl suiker, tijm en zout. Voeg de bouillon toe met het laurierblad en laat het zachtjes sudderen. Dek de pan af met een deksel, smoor de prei tot deze zacht genoeg is, en voeg de peterselie toe.
- Verwarm, voor het cranberryglazuur, het sinaasappelsap, 300 g suiker en de cranberries in een pan op middelhoog vuur tot de cranberries openbarsten. Haal de cranberries van het vuur en mix deze in een keukenmachine tot een glad mengsel. Voeg nootmuskaat toe en mix nogmaals. Doe het mengsel terug in de pan en voeg het cranberrysap toe. Laat het geheel tot de helft inkoken.
- Verwarm de BBQ tot 120 graden (indirecte garing). Leg de tri-tip (kamertemperatuur) vervolgens met de kant waar het vet aan zit naar boven op het BBQrooster. Gaar de tri-tip tot een kerntemperatuur van 45 graden.
- Maak de BBQ gereed voor directe garing en een temperatuur van 200 graden.
- Leg het vlees op het rooster en gril het 2 minuten. Draai het vlees daarna om, smeer het in met een deel van het cranberryglazuur en gril het nog eens 2 minuten. Herhaal beide handelingen tot een kerntemperatuur van 53 graden. Laat de tri-tip daarna 5 minuten rusten. Snijd het vlees tegen de draad in en serveer het met het cranberryglazuur en de prei.
VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 995 KCAL (4180 KJ). EIWIT: 54 G. VET: 44 G (WAARVAN 26 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 92 G.
In de oven of braadpan
Wie liever gaat voor de oven of braadpan kiest voor dezelfde voorbereiding als bij de barbecue. Vervolgens:
- Braad het vlees rondom bruin in de pan en gaar in een voorverwarmde oven op 120 graden de tri-tip tot een kerntemperatuur van 53 graden.
- Laat het vlees daarna tien minuten rusten onder aluminiumfolie.
TIP: Als je alleen gaat braden in de pan is het advies om tri-tip te gebruiken in een stoofgerecht, waarbij braadvocht en vet een belangrijke rol spelen. Die helpen de garing en zorgen dat het vlees niet droog wordt. Hoewel tri-tip amper kan mislukken, is bij een te lange garing de kans op uitdroging uiteraard aanwezig. Met name op de barbecue wordt tri-tip dan te droog. Doordat het gespierd vlees is, is het van belang dat het na bereiding haaks op de draad wordt gesneden. Daardoor wordt de draad korter en krijg je een prettig, mals mondgevoel.
Wijntip? Serveer een heerlijke wijn van www.wijnbeurs.nl Barón de Lión Reserva.