Varkenshaas gevuld met bospaddenstoelen
20-40 minuten
Oven
4 personen
Hoofdgerecht
Varken
Nederlands

Ingrediënten

  • 2 varkenshaasjes á 250 g
  • 200 g ontbijtspek in repen
  • 250 g paddenstoelenmix
  • 3 takjes peterselie
  • 3 blaadjes salie
  • 2 theelepels blaadjes tijm
  • 2 theelepels naaldjes van rozemarijn
  • 1,5 gesnipperd sjalotje

VOOR DE SAUS

  • 200 ml rode port
  • 300 ml rode wijn
  • 50 ml sinaasappellikeur
  • 350 ml wildfond
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 winterwortel, in blokjes
  • 3 eetlepels blauwe-bessengelei
  • 1,5 gesnipperd sjalotje
  • Maïzena
  • Roomboter
  • Peper en zout
  • Blokje paddenstoelbouillon

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes. Hak de peterselie, salie, tijm en rozemarijnnaaldjes heel fijn.
  2. Verhit 50 gram boter in een koekenpan en bak hierin de gesnipperde sjalotjes 10 minuten samen met de fijngesneden paddenstoelen en de fijngehakte kruiden.
  3. Snijd de varkenshaasjes in de lengte 3 cm in behalve bij het smalle gedeelte. Kruid de varkenshaasjes met peper en zout en vul één van de varkenshaasjes met het afgekoelde paddenstoelenmengsel.
  4. Leg de ontbijtspekreepjes dakpansgewijs op het werkblad en aan het eind een paar in de lengte. Leg de varkenshaasjes om en om met vulling in het midden op de spekreepjes en vouw het spek eromheen. Bind als een rollade de varkenshaasjes bij elkaar.
  5. Verhit 50 gram boter in een koekenpan en bak hierin de varkenshaasrollade rondom bruin. Leg het vlees in een braadslede met 4 eetlepels water en bak dit nog 15 minuten in de oven, tot de kerntemperatuur 58 graden is.
  6. Voeg voor de saus de laurierblaadjes, de knoflook, wortelstukjes, de bessengelei en de fijngesnipperde sjalot toe. Blus het braadvocht af met rode port, rode wijn, sinaasappellikeur, het bouillonblokje en wildfond en laat dit 20 minuten inkoken tot 200 ml.
  7. Zeef de saus en breng die op smaak met zout en peper. Bind de saus met maïzena.
  8. Haal het vlees uit de oven en laat het nog 5 minuten rusten. Snijd de rollade in plakken en serveer die met de portsaus.

Voedingswaarde per persoon
700 KCAL (2940 KJ). EIWIT: 44 G. VET: 37 G (WAARVAN 18 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 28 G.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!