Varkenshaas met honing-mosterdglazuur & rabarbersalade met venkel en rode ui
40-60 minuten
Koken
4 personen
Hoofdgerecht
Varken
Nederlands
Zomer

Ingrediënten
- 500 g varkenshaas (op kamertemperatuur)
- Zeeuws spek, 8 plakjes (vraag de Keurslager om lange plakjes)
- 2 el grove mosterd
- 2 el dijonmosterd
- 6 el honing
- 80 g roomboter
- Peper en zout
- Keukentouw
Benodigdheden rabarbersalade:
- 600 g rabarber (ca. 7 stengels), schoongemaakt en in schuine stukken van 3 cm gesneden
- 200 ml water
- 1 tl zout
- 2 el balsamicoazijn
- 4 el honing
- 125 g suiker
- 1 rode ui
- 1 grote venkelknol (of 2 kleintjes)
- 2 el pecannoten, gekarameliseerd en grof gehakt
- 200 g linzen (pot of blik)
- 100 g veldsla
- Bakpapier
Benodigdheden dressing:
- Rabarbersiroop (resterend, zie hierboven)
- ½ sinaasappel, schil geraspt en uitgeperst
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kardemom
- 2 à 3 el extra vergine olijfolie
- Peper en zout
Benodigdheden krokante aardappelschijfjes met kruidenzout:
- 2 kg grote aardappels (elk ongeveer even groot)
- 150 g geklaarde boter (ghee), gesmolten
- ½ el grof zeezout
- ½ tl zwarte peper, grof gemalen
- 1 el oregano
- 1 el rozemarijn
- 1 el tijm
- 1 el grof zeezout
Bereidingswijze
- Meng de beide mosterdsoorten met de honing. Smeer de varkenshaas in met twee derde van het mosterd-honingmengsel, dek het af en laat het 30 minuten staan.
- Leg telkens 2 plakjes Zeeuws spek in een kruis op een snijplank, leg de varkenshaas daarop en pak het in. Zet het eventueel vast met keukentouw.
- Verhit de roomboter in een braadpan en bak de varkenshaas(jes) op hoog vuur in circa 2 minuten rondom goed aan. Zet het vuur middelhoog en laat de varkenshaas in 12 minuten garen en draai het af en toe om. Het vlees is mooi rosé bij een kerntemperatuur van 64 graden.
- Verwarm ondertussen de rest van het honingmosterd- mengsel in een klein pannetje of in de magnetron en lak de varkenshaas hiermee vlak voor serveren dik in.
VOEDINGSWAARDEN PER PERSOON: 548 KCAL (2291 KJ). VET: 32,9 G (WAARVAN 16,8 G ONVERZADIGD). EIWIT: 37,0 G. KOOLHYDRATEN: 25,9 G.
Bereiding rabarbersalade met venkel en rode ui:
- Breng de rabarber met water, zout, balsamicoazijn, 2 eetlepels honing en suiker aan de kook, 7 minuten lang. Haal de rabarber met schuimspaan uit de pan, spoel deze goed koud en laat het uitlekken in een zeef. Laat het vocht verder inkoken tot een stroop en zet het apart voor de dressing.
- Pel de rode ui en halveer en snijd deze in dunne plakken (eventueel met een mandoline). Maak de venkel schoon en bewaar het loof. Halveer de venkel en schaaf met de mandoline dunne plakjes.
- Verhit een kleine koekenpan en karamelliseer de pecannoten in 2 eetlepels honing. Laat het afkoelen op een stuk bakpapier. Giet de linzen af en laat ze goed uitlekken.
Bereiding dressing:
- Doe de ingrediënten in een hoge beker, meng ze met de staafmixer en breng het geheel op smaak met peper en zout.
- Meng vlak voor het serveren de linzen, rabarber, venkel, rode ui en veldsla met 5 eetlepels dressing in een grote schaal. Besprenkel met rest van de dressing en maak af met de gehakte pecannoten en het loof van de venkel.
Bereiding krokante aardappelschijfjes met kruidenzout:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de aardappels en was ze goed onder stromend koud water. Snijd de ronde kanten eraf zodat ze een beetje rechthoekig worden. Schaaf vervolgens de aardappels met een mandoline dunne plakken.
- Meng in een grote kom de aardappelschijfjes met de ghee, een halve eetlepel zeezout en peper.
- Zet, aan de korte kant van de ovenschaal, de dunne plakjes erin tot de schaal vol is. Zet de schaal ongeveer 75 minuten in de oven tot de plakjes goudbruin zijn. Maal ondertussen in de blender de oregano, rozemarijn, tijm en zeezout tot een mooi kruidenzout.
- Strooi het kruidenzout over de aardappels vlak voor het serveren.
Lekkere recepten
Keurslagers bij jou in de buurt
In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!