Varkensrillette met kumquats
langer dan 60 minuten
Oven
4 personen
Voorgerecht
Varken
Overig
Kerst

Ingrediënten

  • 400 g schouderkarbonade
  • 200 g reuzel (vetspek)
  • 8 kumquats
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 laurierblad
  • 10 takjes tijm (4 om te garneren)
  • 50 g gezouten boter
  • 4 el Grand Marnier
  • 1 el rietsuiker
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 110 graden.
  2. Snijd de schouderkarbonade in kleine blokjes en verwarm de reuzel op laag vuur in een pan die in de oven past. Voeg het vlees aan de reuzel toe met tijmblaadjes van 3 takjes, laurierblad en knoflook en zet de pan 3 uur in de oven. Haal het vlees daarna uit de oven en vang het vet op met een vergiet in een kommetje.
  3. Trek met twee vorken het vlees tot draadjes en meng in een schaal 6 eetlepels van het vet erdoorheen. Breng het op smaak met versgemalen peper en zout.
  4. Schep de varkensrillette in 4 kleine potjes die je wilt serveren, schenk er een beetje vet op, bestrooi het met de blaadjes van 3 tijmtakjes en zet de potjes in de koeling om op te stijven.
  5. Was de kumquats en snijd deze in plakjes.
  6. Smelt de gezouten boter in een koekenpan totdat de boter begint te bruisen en bak hierin de schijfjes kumquat. Bestrooi deze met de rietsuiker en een snufje zout en laat de suiker even smelten. Blus de kumquats af met Grand Marnier en laat ze nog 2 minuten op zacht vuur staan.
  7. Serveer de varkensrillette met toast en de lauwwarme kumquats die je net van tevoren erop schept. Voeg de overige 4 tijmtakjes toe voor de garnering.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON (OP BASIS VAN 4 EL REUZEL, 1 EL PER POTJE): 490 KCAL (2060 KJ). EIWIT: 20 G. VET: 37 G (WAARVAN 20 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 12 G.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!