Wildzwijn biefstuk met rodekoolappeltjes
langer dan 60 minuten
Bakken
4 personen
Voorgerecht
Wild
Overig
Kerst

Ingrediënten

  • 4 wildzwijn biefstukken à 100 g
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 50 g boter
  • 1 grote zoete appel
  • 8 middelgrote zoete appels
  • 1 kleine rode kool
  • 100 ml appelazijn
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 100 g gedroogde veenbessen
  • 4 eetlepels Cranberry-gelei
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Snipper de kool fijn. Leg de kool in een platte pan en giet er een beetje water overheen. Kook op laag vuur tot het zacht wordt. Rasp de grote appel op een grove rasp en doe deze bij de kool. Voeg peper, zout, cayennepeper, veenbessen en appelazijn toe aan het mengsel. Bedek de pan en kook het mengsel tot de kool gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  2. Snijd de bovenkant van de appels af en hol ze uit. Vul de uitgeholde appels met de gestoofde kool en doe een eetlepel Cranberry-gelei op de kool. Zet de bovenkant er weer op en plaats de appels in een ovenvaste schaal. Bak de appels 40 minuten op 180 graden (bij Elstar 20 minuten) en bedruip de appels af en toe met het sap dat uit de appels lekt tijdens het bakproces.
  3. Haal het vlees 30 minuten van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Verhit de boter en de olijfolie in een koekenpan. Bak de wildzwijn biefstukken 2 tot 3 minuten aan iedere kant rosé. Keer regelmatig. Laat ze even afgedekt onder aluminiumfolie rusten. Serveer de wildzwijn biefstukjes met de rode koolappeltjes en gemengde sla.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 670 KCAL (2815 KJ). EIWIT: 36 G. VET: 29 G (WAARVAN 19 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 58 G.

5 Tips bij het bereiden van wild:

  1. Mocht je het wild ingevroren hebben, laat het dan 24 tot 48 uur voor bereiding ontdooien in de koelkast.
  2. Laat marinades achterwege: wild is al heerlijk van zichzelf.
  3. Bak wild eerst enkele minuten om en om aan in een pan met boter, voor een mooi bruin kleurtje en een lekker korstje.
  4. Grote stukken vlees moeten daarna nog garen. Vraag je Keurslager naar de juiste tijden en temperaturen.
  5. Gebruik een kernthermometer. Je weet pas of je vlees gaar is, als je de kerntemperatuur hebt gemeten. Zie: keurslager.nl/cadeaushop.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!