Witlof met ham en kaas uit de oven
0-20 minuten
Gratineren
2 personen
Hoofdgerecht
Varken
Nederlands

Ingrediënten

4 grote plakken gekookte
achterham of beenham
4 struikjes witlof van gelijk
formaat
citroensap

Voor de kaassaus:
25 gram boter
25 gram bloem
1/4 lt volle melk
150 gram versgeraspte
belegen Goudse kaas
zout en versgemalen peper
versgeraspte nootmuskaat

Bereidingswijze

Stap 1
Kook de schoongemaakte struikjes witlof in water met zout en desgewenst een scheutje citroensap (dat houdt de witlof blank) met een deksel op de pan in circa 10 minuten beetgaar. De juiste kooktijd is afhankelijk van de dikte van de struikjes. Laat goed uitlekken.

Stap 2
Smelt voor de kaassaus de boter in een steelpan en roer er de bloem door. Blijf op laag vuur 2 minuten roeren. Roer met een garde scheut voor scheut de melk door het bloem-mengsel, en voeg de volgende scheut pas toe als het mengsel kookt en glad geroerd is. Laat de saus al roerend nog 2 minuten
zachtjes koken om de bloemsmaak te neutraliseren. Roer 100 gram van de kaas door de saus en breng verder op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Stap 3
Verwarm de oven voor op 200°C. Wikkel de struikjes witlof elk in een plak ham en leg ze naast elkaar in
een passende ingevette ovenschaal. Schep de kaassaus over de witlof en bestrooi met de resterende kaas. Zet de schaal 15-20 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant begint te kleuren. Of schakel de ovengrill een paar minuten in om een mooi korstje te krijgen. Lekker met gekookte
aardappelen, aardappelpuree of pasta.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!