Ingrediënten
500 g mager buikspek zonder zwoerd
50 g suiker
40 ml balsamicoazijn
100 ml kalfsfond
Voor de salade
400 g witte bonen, uitgelekt en afgespoeld
2 verse tomaten, in partjes
200 g kerstomaatjes, gehalveerd
1 kleine rode paprika, zaadlijsten eruit en in reepjes gesneden
4 zongedroogde tomaatjes, fijngesnipperd
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel gehakte muntblaadjes
Bereidingswijze
Stap 1.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Stap 2.
Kerf de vetlaag van het buikspek om de centimeter in, wrijf in met 2 eetlepels zout en leg het op een rooster van een braadslede met de vetkant naar boven. Giet zoveel water in de braadslede totdat het net onder het vlees staat en braad het 30 minuten totdat de bovenkant knapperig is. Draai de oventemperatuur terug naar 120 graden en laat het vlees nog anderhalf uur braden. Vul af en toe het water bij.
Stap 3.
Smelt de suiker in de pan, blus af met azijn, voeg het kalfsfond toe en laat dit inkoken totdat een stroperige karamel dressing ontstaat, daarna laten afkoelen.
Stap 4.
Roer de zongedroogde tomaatjes met de olijfolie en de balsamicoazijn tot een dressing. Breng op smaak met zout, peper en munt.
Stap 5.
Meng de witte bonen met de tomaten, kerstomaatjes en de paprika. Serveer de salade met een blokje krokante buikspek en druppel daar karameldressing eroverheen.