Sukade met of zonder pees
Sukade als stoofvlees of biefstuk
Het typische aan sukadelap is het peesje dat er doorheen loopt. Daaraan ontleent de sukade zijn naam en typische smaak en structuur. Je kunt de sukadelap gebruiken als stoofvlees of als biefstuk. Maar, wanneer dit rundvlees als biefstuk wordt gebruikt snijdt je Keurslager eerst het stuk pees weg.
als stoofvlees
Typisch voor een sukadelap is de zeen of pees die er dwars doorheen loopt. Daaraan dankt hij ook zijn naam: deze pees is na bereiding net zo doorzichtig als sukade (de zoetigheid die we kennen uit krentenbrood, cake of de kerststol). Het is ook door de pezen dat het vlees bekend staat als stoofvlees.
als biefstuk
Voor sukade als biefstuk splitst de slager het vlees overdwars langs de dikke pees in het midden. Alle vliezen en pezen worden weggesneden, zodat er alleen mals vlees overblijft.
De platte lap ziet er met een beetje goede wil uit als de onderkant van een strijkijzer vandaar de naam ‘flat iron steak’.
Sukade klaargemaakt door de Keurslager
Bekijk de video en leer hoe dit heerlijke stuk vlees wordt klaargemaakt door de Keurslager. Wist je bijvoorbeeld dat het gemaakt wordt van de runderschouder?