Ambachtelijke rookworst
Het rookworstseizoen is begonnen
Van het selecteren van de grond- en hulpstoffen tot het mengen, stoppen en roken, rookworst maken is vakwerk. De worst wordt gemaakt van fijn gemalen vlees met specerijen en zout. Verreweg de meeste rookworsten worden gemaakt van varkensvlees, rundvlees of een combinatie van beiden. Het vleesmengsel wordt in de meeste gevallen in een natuurdarm gestopt. De ambachtelijke worsten worden eerst even aangedroogd en daarna gerookt in een speciale rookkast.
Rookworst bereiden
Verse rookworst van de Keurslager wordt op traditionele, ambachtelijke wijze gerookt met verse ingrediënten. Hierdoor zijn ze uniek van smaak. Je maakt de worst thuis eenvoudig klaar door hem te wellen in water:
- Zet een pan met warm water op het vuur en leg de worst(en) in de pan in het water.
- Het water moet niet koken maar wellen. Dus net tegen de kook aanzitten.
- Na 20 minuten haal je de worsten uit het water en laat je ze even rusten zodat het vocht zich weer kan verdelen.