Varkenshaas
Puur natuur het lekkerst
Op een gourmet- en fondueschotel ontbreekt het niet: varkenshaas. Dit vleesdeel bevindt zich vlakbij de haaskarbonade. Dat zou een verklaring voor de naam kunnen zijn. Hoe dan ook, het is een stuk superzacht vlees. Met een opvallende vorm. De voorkant van de varkenshaas is namelijk dik en rond, de achterkant vrij smal. Voor het gemak snijdt de Keurslager er ook wel eens medaillons van. Dat zijn mooie gelijke stukjes, die maar kort gebakken hoeven worden. Met de tips van de Keurslager kun je de lekkerste varkenshaas bereiden!
De kop eraf
Bij het verwerken van een varken wordt de haas veelal in twee stukken verdeeld. Het eerste, kleinere en dikkere gedeelte wordt kophaas genoemd. Het andere, langwerpige deel dat taps toeloopt is de varkenshaas die in de rib van het varken ligt en gebruikt wordt voor haaskarbonade.
De kophaas bevindt zich in de ham (achterpoot) van het varken, tegen het heupbeen aan. Met kophaas kun je vrijwel alles. Bereid het in de pan, onder de grill, op de barbecue of op de gourmetplaat. Of maak er lekkere varkenssaté van.
Hoe bak je varkenshaas?
Varkenshaas bereiden is helemaal niet lastig! Om het vlees niet uit te laten drogen, kun je het varkensvlees beter niet te lang braden.
Handige tip! Vouw de punt van het haasje dubbel en bind het vast met een rolladetouw of steek er een satéprikker in. Zo wordt je vlees mooi gelijkmatig gaar.
Varkenshaas bak je rosé. Het vlees is klaar om op te dienen wanneer het een kerntemperatuur heeft van 60 graden. Steek een vleesthermometer in het dikste gedeelte om de temperatuur te meten. Heb je geen thermometer? Houd dan een baktijd aan van ongeveer 15 minuten.