Stoofvlees van de Keurslager
RUNDERLAPPEN, STOOFLAPPEN, KLAPSTUK OF HACHEEVLEES
Er is veel vlees dat je kunt gebruiken om te stoven. Doorregen runderlappen, hacheevlees, klapstuk, magere runderlappen, runderpoulet, riblappen en sukadelapjes… doorregen of magere stooflappen. Een aparte groep is het stoofvlees met been zoals de schenkels en de staart. Het is vooral belangrijk dat het vlees veel bindweefsel en een beetje vet bevat. Als je dat langzaam en zacht gaart, dan krijg je de smaak van oma’s stoofvlees.
Riblappen
Elk rund levert twee soorten riblappen: fijn en dik. Beide lappen zijn bij uitstek geschikt om stoofgerechten van te maken. Het verschil? Een dikke runderriblap is wat vetter. En peziger. Dit deel van het rund heeft simpelweg hard(er) moeten werken. Houd er rekening mee dat een dikke riblap meer tijd nodig heeft om lekker zacht te worden.
Stooflappen
Maak een pan ouderwets lekker draadjesvlees met stooflappen. De slager snijdt de stooflappen uit de voorzijde van het rund en selecteert magere stooflappen en met wat meer vet. De bereiding is eenvoudig, maar stoven kost natuurlijk wel tijd.
Magere runderlappen
De magere runderlap is het minder gemarmerde broertje van de riblap en de sukadelap. Dit vlees komt uit de voorste delen van het rund: werkvlees. Dé basis voor een lekker stoofgerecht. Magere runderlappen zijn net iets magerder dan de andere lappen.
Hacheevlees
Hacheevlees is een verzamelnaam voor rundvlees met een grove vleesdraad. Het wordt gesneden van het borststuk van het rund. Wat je er allemaal van kunt maken? Ragout, goulash, oven- en stoofgerechten.
Klapstuk
Klapstuk is vlees dat wordt gesneden van de runderborst en is doorregen met kleine randjes vet, die een karakteristieke smaak geven. Het is mager vlees dat ook gebruikt wordt voor stoofschotels.