De Engelse term voor spek is ‘bacon’. Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop. Daardoor is een plakje bacon ook iets minder vet.  

Wat zijn de verschillen in soorten spek?

Keurslager Klaas Pees: "Rugspek bestaat voornamelijk uit vet. Buikspek bevat meer vlees. De meeste producten hebben buikspek als basis."

Spekjes als smaakmaker

Uit het rugspek snijdt de slager spekblokjes of spekreepjes. Uitgebakken spekjes zijn lekker en handig als smaakmaker in veel verschillende soorten gerechten. Ze passen goed in stamppotten, maar je kunt ook je salade een stevige bite geven met spekjes.

Knapperig bakken

Bacon wordt vooral gebruikt op brood in combinatie met bijvoorbeeld een gebakken ei, of op een hamburger. Bij het bakken wordt de bacon lekker krokant. Plakken of stukjes gebakken bacon zijn ook heerlijk op bijvoorbeeld pasta of in een lauwwarme salade. Bak de bacon op een laag vuur en draai het vlees af en toe om. Het vet smelt dan zachtjes weg, en dat maakt de bacon knapperig. Laat de bacon eventueel uitlekken op keukenpapier.

 

  •  

    Bacon 

     
  •  

    Balkenbrij 

     
  •  

    Fricandeau 

     
  •  

    Hamlap 

     
  •  

    Hamschijf 

     
  •  

    Karbonades 

     
  •  

    Karbonades 

     
  •  

    Nasi/bamivlees 

     
  •  

    Procureur 

     
  •  

    Rookworst 

     
  •  

    Saucijs 

     
  •  

    Schnitzel 

     
  •  

    Slavink 

     
  •  

    Sparerib 

     
  •  

    Spekblokjes 

     
  •  

    Speklap 

     
  •  

    Varkensfilet 

     
  •  

    Varkenshaas 

     
  •  

    Varkenslap 

     
  •  

    Varkensoester 

     
  •  

    Varkensrollade 

     
  •  

    Varkensrollade 

     
  •  

    Wangetjes 

     
  •  

    Worst 

     
  •  
  •