Sous-vide

Sous-vide bereide ribeye met linzensalade

Sous-vide koken is makkelijk. Sterker nog, sous-vide behoort tot een de meest eenvoudige manieren van koken. Bij sous-vide gaart vlees in een vacuüm getrokken plastic zakje in heet water.

Sous-vide

Nauwkeuring en gelijkmatig

Het enige dat je ervoor nodig hebt is een sous-videapparaat en geschikte plastic zakjes. Het apparaat zorgt ervoor dat het warme water circuleert, waardoor de inhoud gelijkmatig gaart. Sous-vide heeft diverse pluspunten, die te maken hebben met zekerheid en gemak, van het begin van het kookproces tot het eindresultaat.

Slagerij-Leenders-lowres-6

Je stelt de apparatuur in en het water blijft constant op dezelfde temperatuur. Tijdens het garen hoef je niet meer naar je vlees om te kijken, zoveel zekerheid geeft deze methode. Doordat de garing zo gelijkmatig gaat, krijgt het vlees een bijzondere textuur en blijft de smaak puur. Doordat het voedsel vacuüm verpakt is, blijven de vitaminen en voedingsstoffen perfect behouden én lopen de smaken van het vlees, de kruiden, de saus
en de groenten door elkaar heen. Met sous-vide
kun je het zo culinair maken als je maar wilt. 

Sous vide cooker

Sous-videapparatuur

Sous-videapparaten zijn onder te verdelen in
sous-videcirculators (of stick of dompelaar) en
sous-videcookers (of wateroven).


• Sous-videcirculator: een compacte dompelaar
die je rechtop in een met water gevulde soeppan,
emmer of zelfs een opbergbox plaatst. Het lijkt
op een grote staafmixer die aan de rand wordt
vastgeklemd.


• Sous-videwateroven: de sous-vide cooker, ook
wel wateroven genoemd, is in principe een
sous-videcirculator met een geïntegreerd
waterreservoir.