Hoe kan ik budget koken?

Karbonade

Wil je lekker en gevarieerd eten, maar het wel betaalbaar en gemakkelijk houden? Hieronder vindt je meer tips en budget recepten van De Keurslager

De grootste tip die we je kunnen meegeven is natuurlijk letten op de aanbiedingen! Wekelijks heeft jouw Keurslager nieuwe aanbiedingen en specials, waardoor je prima voor een klein prijsje kunt koken. Daarnaast is het voordeel van vlees kopen bij de slager dat je precies de hoeveelheid kunt krijgen die je wenst. De Keurslager geeft je graag een stukje vlees op maat. Dat is goed voor je portemonnee! Maar, ook panklare producten zijn goedkoper. Worst, hamburgers, schnitzel, saucijzen en slavink: allemaal voorbereid vlees dat zó de pan in kan. Daarmee bespaar je niet alleen geld, maar ook tijd.

Budget én heerlijk!

Iets speciaals op tafel zetten, maar ook op de kleintjes letten? Dat is geen probleem! Sloof je uit met deze heerlijke pappardelle met gerookt ontbijtspek en groene asperges!

Het is vooral aan te raden om te koken voor meerdere avonden. Koop één keer een grotere hoeveelheid vlees en eet daar meerdere dagen van. Dat kun je op twee manieren doen: bereid een maaltijd voor meerdere dagen en, om te voorkomen dat je elke dag hetzelfde eet, vries je een deel in. Of koop een vleesproduct groots in en maak daar verschillende maaltijden mee. Er zijn veel verschillende vleesproducten die ideaal zijn om groots in te kopen.

Denk bijvoorbeeld aan gehakt! Als de Keurslager liefkozend praat over de ‘Wolf’, dan bedoelt hij zijn grote gehaktmolen. Die staat achter in de worstmakerij. Hier draait hij meerdere keren per dag vers gehakt. De meest gangbare soorten zijn: rundergehakt, gemengd gehakt – ook wel bekend als half-om-half gehakt – en mager rundergehakt. Maar je kunt hem ook vragen om bijvoorbeeld lams- en kalfsgehakt. De samenstelling van gehaktproducten is gebonden aan wettelijke normen. De hoeveelheid vet bepaalt de kwaliteit. 

quotes

Vriendelijk voor zowel je portemonnee als je buik

Maar ook schnitzels zijn goed om groots in te kopen. De vlees maakt hierbij ook het verschil! Zo snijdt de Keurslager zijn varkensschnitzels van de bovenbil. Dat levert de zachtste schnitzels op. Moeten er originele ‘Wiener schnitzels’ gesneden worden? Dan gebruikt hij kalfsfricandeau. Het afsnijden gebeurt trouwens ‘met de draad mee’. Dat verklaart waarom een schnitzel tijdens de bereiding mooi plat in de pan blijft liggen. Vind je de botersmaak wat overheersend? Knijp dan wat citroen uit boven het vlees.

En wat dacht je van hamburgers en speklappen? Over het algemeen wordt een speklap gezien als een dikmaker. Eigenlijk is de aanduiding ‘smaakmaker’ beter op z’n plaats. Welk gerecht ook, met spek krijgt het meer smaak. Tip: leg het lapje op de gril. Magerder kun je het niet klaarmaken. Een hamburger valt altijd in de smaak! Net als een biefstuk wordt ook een hamburger gebakken naar wens van de eter: rood, medium of doorbakken. Hamburgervlees is wel wat vetter; het is afkomstig van de doorregen delen van de voorkant van het rund. De Keurslager voegt er alleen wat peper en zout aan toe.

Als laatste de saucijzen! Een heerlijk eenpersoons worstje. Wist je dat er verschil zat tussen een saucijs en een verse worst? Een saucijs is een stukje van de verse worst. Precies genoeg voor één persoon. De samenstelling is hetzelfde: gemalen varkensvlees met kruiden verpakt in een varkensdarm.